Sabtu, 23 Mei 2015

Uniknya Batu Kurau.


ASSALAMUALAIKUM



Pernah dengar mengenai nama sebuah tempat yang dinamakan batu kurau??  kalau ada yang tak pernah, ni aku nak ceritakan sedikit sebanyak mengenai tempat kelahiran aku ni.

Batu kurau adalah salah sebuah tempat yang terletak di utara Taiping, negeri perak. Batu kurau juga terkenal dengan hasil buah durian yang super sedap.




Kebanyakan orang tua-tua dulu kata, nama batu kurau ni berasal dari seketul batu besar yang menyerupai ikan kurau terletak di tebing sungai kurau.

Penduduk di batu kurau kebanyakannya berasal dari orang melayu keturunan petani yang mempunyai pertalian darah dengan penduduk wilayah pattani, selatan thai. Kalau tak percaya boleh tengok di youtube bagaimana loghat orang batu kurau bila bercakap.

Di batu kurau juga terkenal dengan keindahan sungai-sungai serta air terjun. Antaranya, air terjun di sempeneh. Hujung minggu je, memang ramai yang akan datang untuk berkelah dan sebagainya.


Ok lah, sampai sini dulu post kali ini. Kalau nak tau lebih lagi mengenai batu kurau boleh datang sendiri ke sini ataupun google je nama batu kurau.

:-)