Ahad, 11 Mei 2014

Belian Secara Atas Talian (Online) Atau Belian Secara Langsung. Mana Lagi Ok?


ASSALAMUALAIKUM





  Lama juga aku rasa tak cerita apa-apa dalam blog ni. Last bulan empat yang lepas. Dah berminggu tu, tapi takpe; sekarang aku kembali menaip oh yea!! (semangat sungguh). Aku pasti ramai antara kita pengguna internat di malaysia ni yang tahu mengenai jualan dan pembelian secara atas talian (Online) ni kan. Kalau pasal belian dan jualan secara langsung tu jangan cakap la, atok nenek kat luar tu pun tau. Huhu

Baca tajuk pun dah boleh agak kan, aku nak huraikan tentang beberapa kelebihan dan keburukan sama ada dari belian secara atas talian mahupun belian secara langsung. Ok jom baca reramai..

Kebaikan Belian Atas Talian (Online)

- Mudah dan murah.   
- Barangan berkualiti dan terjamin.
- Tidak perlu bersua muka antara pembeli dan penjual.
- Jualan dan belian hanya dilakukan di dalam komputer/gajet dan sekaligus dapat menjimatkan masa untuk keluar.
- Tidak Perlu risau masalah pengangkutan.
- Boleh bertanya pada para penjual tentang barang jualan seberapa banyak soalan yang anda mahu.
- Stok barangan yang banyak dan mempunyai pelbagai pilihan.

Keburukan Belian Atas Talian (Online)

- Senang ditipu oleh para penjual yang tak berhati perut. Contoh duit dah bayar barang tak sampai.
- Kemungkinan barang yang ditempah sampai lewat dari tarikh yang dijanjikan.
- Tiada akad jual beli bagi orang islam.
- Barang yang sampai mungkin boleh rosak ketika penghantaran atau barang yang dikirim salah.
- Barang yang diterima berkemungkinan indah khabar dari rupa.
- Memerlukan talian internet untuk membeli barang.


Ok, sekarang baca pula kebaikan dan keburukan belian secara langsung.


Kebaikan Belian Secara Langsung

- Boleh tawar-menawar harga barangan mengikut hati budi penjual.
- Mudah berurusan dengan penjual barang itu sendiri.
- Boleh lihat barang jualan dengan mata kepala sendiri tanpa risau kecacatan pada barang belian.
- Boleh dapat barang belian pada waktu dan hari pembayaran.
- Boleh bayar secara ansuran (hutang).
- Mudah buat pertukaran barang belian apabila barang belian tidak sempurna atau salah.
- Boleh buat perbandingan harga antara kedai-kedai jualan.


Keburukan Belian Secara Langsung

- Perlu keluar mencari barangan dalam jarak samaada dekat atau jauh.
- Mesti "tebal muka" untuk dapatkan diskaun barang pada harga lebih rendah.
- Perlu bawa duit yang cukup untuk membuat pembelian.
- Risiko duit tidak diterima. Contoh duit palsu atau koyak(rosak).
- Sukar mencari barangan yang diperlukan dalam tempoh yang singkat.
- Sesetengah peniaga tidak mewujudkan sistem pemulangan semula barang yang telah dibeli. Ini menyukarkan pengguna apabila barang yang dibeli rosak dan sebagainya.


Bagi aku, kedua-dua cara belian ini mempunyai kelebihan dan keburukan yang tersendiri. Pandai-pandai lah kita sebagai pengguna untuk memilih cara belian yang sesuai dan selesa untuk kita gunakan. Di bawah ni aku sertakan beberapa laman jualan secara online yang aku pernah singgah dan beli di situ.



1. Lazada (Banyak barang-barang keperluan yang dijual dalam web ni.  Bak kata iklan astro dulu-dulu; macam-macam ada..) 

2. Lelong (Semua jenis peralatan ada dalam ni, kebanyakannya alatan elektronik)

3. Nile (Penghantaran yang dibuat syarikat ni adalah yang tercepat, aku tempah barang khamis, jumaat dah sampai)

4. Custom Tshirt (Laman jualan Tshirt online- facebook)

5. Zalora (Yang ni aku belum cuba beli lagi)


Apapun, nasihat aku yang penting dalam membeli ni, kita sebagai pengguna mesti berani di dalam membuat apa-apa pilihan. Gunakan kuasa sebagai pengguna sebab customer always right bukan?


Selamat membeli-belah.


-Terima kasih baca-




3 ulasan:

nadzim bakri berkata...

brgantung
kurang prcya kalau beli atas talian benda2 mcm phone, camera ni...
kwn2 dh bnyk kena tipu

mcm baju or shoes..boleh la bli online

ZUKI DIN berkata...

kalau brg utk dipakai spt kasut n baju sy x beli on9 sbb takut x muat. kalau pendrive n buku tu biasalah beli on9..

Ury berkata...

Tengok keadaan juga utk pilih, kekadang kedai fizikal, tapi kedai ONline pun perlu jaga..

contoh kedai ONLINE tak terkenal, tapi OK juga produknya...
http://izubaiduri.com/