Sabtu, 19 April 2014

Membeli-Belah Di Laman Web Lazada Malaysia.


Assalamualaikum





  Buat yang tak tau, Lazada atau nama lainnya Ecart Services Sdn.Bhd adalah sebuah laman web membeli-belah terkemuka di asia ni. Mulanya, aku pun rasa takut-takut juga nak shopping melalui laman web ni, maklumlah tahun 2012 dulu ada berlaku sikit kes mengenai laman beli-belah ni. Nak tau korang tanya pada abang google yea..
Balik pada cerita aku, ahad lepas aku ada terbuka laman web lazada ni. Tengok pada bahagia jam tangan sebab aku selain dari komputer, aku memang jenis yang "gilakan" jam tangan. Kalau pergi ke pasaraya mana-mana pun, lalu je dekat bahagian kedai menjual jam tangan aku mesti berenti melangkah. Hehehe,  tak beli pun dapat tengok jadilah. 

Lepas usha-usha jam dalam laman web ni, banyak rupanya jam tangan berjenama dijual dalam tu. Dalam paling syok lagi semua harga memang murah-murah. Diorang siap bagi potongan harga lagi untuk semua barangan yang dijual dalam tu.



Jenis-jenis jam yang dijual

Untuk pengetahuan, bukan saja jam tangan yang dijual, dari perkakas dapur hinggalah ke bahagian kecantikan dan kesihatan. Pendek kata, macam-macam ada. Juga anda boleh memilih barangan yang dibeli samaada untuk lelaki mahupun perempuan.

Aku cuba beli jam tangan jenama casio yang berharga RM 80.00. Untuk permulaan kan, jadi beli yang murah dulu. Selepas buat semua pengesahan aku bayar menggunakan maybank2u. Mudah sangat guna maybank2u ni, tak sampai 5 minit dah siap proses pembayaran.

Ok, ahad aku tempah dan tunggu punya tunggu sampai hari selasa belum sampai lagi jam tu. Aku pun terus buat pertanyaan pada pihak lazada. Hari rabu diorang balas. Bunyinya begini ...



E-mail yang dihantar semula pada aku

Aku pun apalagi, terus salin Tracking Number tu dan buka laman web city link express tu. Dan ini pula yang keluar ...



Maklumat perjalanan barang yang telah dihantar 

Maknanya, hari ahad aku beli dan esok nya terus pihak lazada hantar ke pihak city link !! Fuyoo, cepatnya. Seperti yang dijanjikan oleh pihak lazada, barang akan dihantar dalam 1-3 hari bekerja; memang dibuat. Ini menunjukkan pembelian melalui laman lazada ni memang boleh dipercayai.

Cuma yang melambatkan sedikit proses penghantaran pada aku, mungkin sebab tempat aku ni jauh sikit dari bandar. Pada pagi hari jumaat, pihak city link ada hubungi aku untuk penghantaran barang, tapi aku tak angkat pasal tempat kerja aku tu tak boleh bawa masuk telefon bimbit. Petang baru aku perasan ada panggilan masuk dari pihak city link.

Selepas tunggu pihak city link untuk hubungi aku semula macam takde harapan, aku mesej pada nombor diorang yang ada tertera pada laman web city link tu. Ingatkan diorang tak layan mesej-mesej ni, rupanya diorang layan walaupun di waktu malam. 

Aku minta pihak city link taiping buat penghantaran semula barang aku tu dan diorang setuju. Ok, cantik. Hari rabu dan khamis pihak city link buat penghantaran semula pada aku dan selamat sampai pada jam 11.53 pagi. Kebetulan pula aku cuti haritu.






Seterusnya gambar-gambar setelah aku membuka bungkusan tu dengan kerakusan wuuuuhahahahaha...






Akhirnya, dapat jugak aku jam tu. Lepas ni rasanya kalau nak beli barang aku beli melalui lazada je la.  Kalau korang pun nak merasai pengalaman membeli-belah di lazada ni, pergi ke laman web lazada di www.lazada.com.my
Jadi ahli dan boleh dapat diskaun ;)



Sekian dari aku , jumpa lagi.






Rabu, 16 April 2014

Resepi Mee Rebus. I like!!


ASSALAMUALAIKUM







Salah satu makanan kegemaran aku; adalah mee rebus. Kalau waktu petang-petang ada kelapangan pergi kedai makan, mesti aku order mee rebus kalau ada. Bagi aku semua rasa mee rebus memang superb!. Ok, kali ni aku nak kongsi berkenaan satu resepi mee rebus yang aku salin dari facebook tadi.


RESEPI MEE REBUS
Oleh: EDITORIAL RASA

Penambahan tepung jagung bertindak menambah kepekatan kuah mi rebus.

Waktu memasak: 35 minit

Saiz hidangan: 10 orang

BAHAN-BAHAN:

1 paket mi kuning | dicelur
500gm keledek | direbus dan dilecek
450gm daging
4 sudu makan minyak
2 sudu makan tepung jagung | dibancuh dengan air
Garam dan gula secukup rasa


Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
4 biji buah keras
3cm lengkuas
2.5cm halia
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu makan udang kering


Bahan Hiasan:
400gm tauge | dicelur
5 biji telur | dibelah dua
3 keping tauhu | dipotong dadu
3 tangkai daun ketumbar | dihiris
6 biji bawang merah | digoreng
5 biji limau nipis | dibelah dua
6 biji cili hijau | dihiris


CARA MEMASAK:
1. Rebus daging bersama air sehingga empuk. Angkat dan hiriskan nipis.
2. Panaskan minyak dan tumiskan kesemua bahan kisar sehingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan air rebusan daging bersama daging hiris dan juga keledek yang dilecek. Kacau rata dan biarkan mendidih.
4. Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung dan perasa dengan garam dan gula secukupnya.
5. Biarkan mendidih dan angkat.


Sekian resepi mee rebus. Lapar pulak perut tengok gambar tu huhu..

Nak lebih banyak resepi? Pergi sini :- Buku Resepi


Rabu, 9 April 2014

Virus Total : Imbasan Virus 3 Dalam 1.


ASSALAMUALAIKUM






Kenapa aku cakap 3 dalam 1? Sebabnya dalam web ni boleh scan virus untuk laman web, fail dalam komputer, dan URL. Untuk scan file, klik saja pada kotak choose file, sementara untuk scan URL pula, isi URL yang diperlukan dan klik pada Scan it! di bahagian bawah tu. Sama juga untuk bahagian search tu.

Jadi, senang cerita laman web ni memang berguna untuk aku membuat pemeriksaan secara berkala ataupun tidak. Untuk semua jenis fail dan laman blog aku ni. Mudah kan? Tak payah susah-susah nak kena install perisian tertentu.

Ok lah, sekian dari aku entry pendek untuk kali ini. Oh ya; untuk pergi ke laman web tu, klik sini :- VIRUS TOTAL