Sabtu, 11 Januari 2014

Temuduga.


ASSALAMUALAIKUM




 Post pertama aku untuk tahun 2014 ni. Keadaan aku yang selsema bercampur dengan tekak yang sakit membuat aku rasa sukar untuk bernafas dan membuat kerja. Tapi, syukur masih bisa bernafas lagi.. :)

Ok balik pada tajuk, tahun 2014 pasti banyak peluang kerja kosong samaada dari sektor kerajaan dan swasta. Kalau macam korang yang lepas habis belajar tu mesti nak segera cari kerja kan?. Dan yang pasti salah satu sebab mesti nak jelaskan hutang atau pinjaman waktu belajar dulu.

Aku pun bukan berapa handal bab temuduga ni, banyak jugak yang kantoi. Mungkin pasal aku ni jenis yang cepat datang darah gemuruh kot ataupun belum rezeki. Tapi takpe, bak kata orang pelan-pelan kayuh mana rezeki kerja yang dapat kita ambil dulu.

Dalam post entry kali ni; aku nak kongsi sikit mengenai tip temuduga. Mungkin ramai yang dah tau, cuma aku nak ulang kembali saja.


Tips Pertama :

- Baca Doa.

Untuk yang muslim. Mulakan dengan langkah kanan dan baca Bismillah. Baca doa di bawah. Untuk yang non-muslim, ikutlah kepercayaan masing-masing.



Tips Kedua : 

- Senyum.

Sebelum tu jom nyanyi lagu senyum dulu :-

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...

Ok, dah habis nyanyi? Hahaha.. saja ajak korang nyanyi pasal kat tempat aku ni asyik hujan. Alhamdulillah. Balik pada tips, senyum lah bila jumpa orang di tempat temuduga tu. Jangan masam je muka tu, nanti orang yang tengok pun hilang mood nak interview. Jadi, senyum yeh ;)


Tips Ketiga :

- Sentiasa Tenang.

Dengan ketenangan, nak jawab apa yang orang tanya pun senang. Tpi, cakap mudah nak jadi susah. So, practice lah banyak kali untuk tenangkan diri. Jangan guna ubat penenang sudah..


Tips Keempat :

- Jawab dengan betul dan yakin.

Kalau penemuduga tu tanya, aku sarankan jawablah pertanyaan tu dengan jujur. Paling penting yakin tu mesti ada. Kalau tak tau pun, cuba jawab tapi jangan sampai kelentong diorang. Pasal sesetengah penemuduga dapat membaca air muka calon samaada jujur atau menipu semasa menjawab. 


Tips Kelima :

- Tunjukkan minat terhadap pekerjaan yang dimohon.

Waktu jawab soalan jugak, jawab dengan bersungguh-sungguh. Tunjukkan pada mereka yang kita memang minat nak dapatkan pekerjaan tu dan bekerja dengan mereka. Biar mereka kagum dan terkejut dengan kesungguhan yang dipamerkan. Elakkan dari membuat lawak jenaka semasa dalam bilik temuduga. Lainlah kalau korang interview untuk raja lawak.


Tips Keenam :

- Ucap terima kasih dan beri salam.

Dua perkara ni mesti buat semasa masuk bilik temuduga dan keluar dari bilik temuduga. Kalau penemuduga tu bukan beragama islam, ucapkan selamat pada mereka. Dan yang pasti adab mestilah dijaga rapi sewaktu temuduga sehinggalah selesai temuduga. InsyaAllah, kalau ada rezeki mesti dapat kerja tu. Allah tau apa yang terbaik untuk hambanya. Sekian, Terima Kasih.


Nak tau banyak lagi tips menarik berkaitan proses temuduga?
Lawati blog ini :- http://temuduga.blogspot.com/



Jangan Pilih Kerja!












5 ulasan:

ZWAN SABRI berkata...

Thanks for da tips.. mmg dok tengah cari keja pon lani.. huhu

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

bagus semua tips ini.. :D

ietams berkata...

Tips yg terpaling last sekali tu yg betul sgt2x

Dhia Dirham berkata...

seram sejuk bila di temuduga. tangan mengigil gigil. huhuhuu

Affy Afiqah berkata...

tips berguna!!! :)