Selasa, 31 Disember 2013

Memori 2013.


ASSALAMUALAIKUM


Hmphhh... (hembus nafas), sekejap je kan masa berlalu. Besok dah bermula tahun baru 2014. Rasa macam baru saja masuk tahun 2013 ni, dan dalam tahun 2013 ni macam-macam peristiwa dan cerita yang aku alami serta boleh dikatakan banyak yang mengubah aku ke arah yang lebih positif, insyaAllah. 



 Dalam tahun 2013 juga, aku kenal dunia blogger ni walaupun masa mula-mula buat blog, ingat saja nak buat suka2x je rupanya boleh tersangkut dan sebati dalam jiwa pulak. Dan bila aku tulis pasal cerita blog ni, dah setahun rupanya blog aku ni ada. Banyak teman-teman dari sekitar alam maya yang aku kenal. Dan semuanya baik-baik belaka! korang memang sempoilah. Senang cerita, tanpa korang yang masuk blog aku baca entry aku ni, macam aku bancuh air kopi tak letak gula, pahit rasa. Hahah


Tahun ni kalau nak cerita pasal azam tu, aku rasa ada yang separuh la tercapai. Tak banyak, tapi bagi aku cukuplah. Yang sebahagian lagi aku bawak ke tahun depan; 2014. Antara contoh azam yang tercapai, aku dapat beli motosikal, dapat lesen kereta, dapat rasa kerja jadi juruteknik komputer walaupun sekejap, apalagi.. ha, dapat jadi jurujual, dan adalah sikit-sikit pengalaman melalui pekerjaan. Tapi, yang paling syukur dapat hidup lagi sampai harini. Give thnks to Allah. :)



Pengalaman 2013 yang happening sekali, dapat raikan majlis perkahwinan kakak aku bulan 5 lepas. Memang best! dapat berkumpul semua sanak saudara dari jauh dan dekat walaupun dalam masa singkat. Kalau nak tengok pasal tu, boleh baca balik dalam entry yang lepas. 

Dalam tahun 2013, negara kita pun mencatat pelbagai sejarah. Yang aku rasa paling bersejarah, tahun 2013 ni merupakan tahun pilihan raya umum yang berlaku hanya sekali dalam masa 5 tahun. Nak tunggu, 5 tahun lagi pulak lah. Selain tu, kalau macam kejadian menyayat hati tu memang banyak lah yang berlaku. Antara yang paling sadis aku rasa, waktu berita kemalangan di jalan genting highland tu. Fuhh, ngeri..

Selain tu, tahun ni juga aku dapat rasa kerja yang ada shif. Maksud aku, yang memerlukan aku kerja pada waktu malam. Penat tu memanglah ada, tapi macam kata pepatah alah bisa tegal biasa. Lama-lama ok lah.

Apalagi nak tulis ni.., hurmm, sepanjang tahun 2013 ni pun aku rasa adalah tahun last bagi keluarga aku iaitu aku dan adik-beradik aku yang lain tinggal serumah. Pasal lepas kakak aku kahwin, dia terus ikut suami dia ke pahang dan abang aku pulak bulan lepas baru je bertolak ke sabah atas urusan kerja di sana. Tinggallah aku, adik aku serta mak dan abah dalam rumah ni. Tapi, jarak tak bermakna terpisah. Diorang selalu jugak call mak aku kalau tak dapat balik.

Tapi kan, dalam banyak-banyak benda yang jadi dalam tahun 2013 ni, tetap aku akui yang dapat bina satu blog macam sekarang ni adalah hasil yang paling menarik dan terbaik yang pernah aku buat. Dalam blog ni, aku dapat ceritakan semua benda yang aku nak cerita. Nak cerita panjang macam ni dalam facebook nanti orang kata apa pulak kan. Nak tulis diari dalam buku, tak mungkin kot. Pasal aku bukan pretty ugly.

Ok lah, banyak ni saja coretan aku untuk hari terakhir dalam tahun 2013 ni. Harap segala kekurangan dan kesilapan aku mohon korang maafkan ye.. dan malam ni boleh tengok pertunjukan bnga api. Aku kena kerja malam ni pulak dah.. tapi takpe, esok cuti. Yeahoo!!!


Selamat Tahun Baru 2014, Moga segala azam akan tercapai.
Dan harga barang akan turun :p


Rabu, 25 Disember 2013

Info Teknologi Maklumat #10 : 12 Pautan web untuk menukarkan video kepada lagu mp3 dari youtube.



ASSALAMUALAIKUM


  Korang semua apa khabar? harap sihat2x selalu lah ye. Untuk ruang info teknologi maklumat kali ini, aku nak kongsi pasal 12 laman web yang boleh menukarkan video lagu di youtube menjadi lagu mp3 supaya dapat memudahkan lagi proses untuk korang dengar lagu-lagu kegemaran korang tuh.. So, jemputlah klik mana-mana link yang korang rasa sesuai dengan jiwa korang tu, hee. Cara nak tukar video jadi mp3 senang je, cuma perlu salin alamat url lagu di youtube dan paste kan. Kalau tak tau gak, boleh search dalam aku punya entry bahagian tutorial komputer.


http://www.youtube-mp3.org/

http://www.music-clips.net/

http://www.savevideos.net/

http://www.video2mp3.at/

http://www.audiothief.com/id-id/video

http://snipmp3.com/

http://www.video2mp3.net/

http://offliberty.com/

http://ytconv.net/

http://www.flvto.com/

http://www.vidtomp3.com/

http://www.listentoyoutube.com/


Ok, sekian dari aku. Selamat men'try' :p

# Ingatan: Jangan salah guna mana2x link di atas untuk tujuan muat turun kemudian menjual lagu-lagu tersebut (cetak rompak). Gunakan untuk tujuan peribadi sahaja ye!!

Info Teknologi Maklumat #9 : Bisnes Online

Rabu, 11 Disember 2013

Tutorial potong lagu secara online.


ASSALAMUALAIKUM


Tarikh hari ni cantik kan.. 11.12.13. Pasal tu rasa macam nak update satu entry. Zaman sekarang semua serba canggih dan mudah. Tanpa perlu download perisian untuk potong lagu pun, korang boleh potong lagu yang korang suka. Senang kata; segalanya di hujung jari anda.

Dalam entry kali ni, aku update mengenai cara potong lagu melalui online. Pastikan korang ada talian internet untuk melakukan kerja potong lagu ni ye.

Langkah 1 :



Buka laman web cutmp3.net. Selepas itu, korang akan nampak laman utamanya dan klik open MP3.


Langkah 2 :



Selepas korang klik open MP3, tunggu sehingga tetingkap open muncul dan pilih fail lagu yang korang nak potong tu. Pilih satu lagu je tau.


Langkah 3 :



Dah selesai masukkan lagu, paparan akan enjadi seperti di atas. Klik play untuk memainkan lagu sekaligus memastikan lagu yang korang pilih tu adalah lagu yang betul.


Langkah 4 :



Untuk memotong lagu, klik dan seret tanda 3 segi yang di atas butang play tu. Klik hingga bahagian yang korang nak buang tu. Dah selesai, klik butang cut dan save lagu tersebut dalam folder korang. Untuk pastikan bahagian lagu yang korang nak potong tu betul-betul dah dibuang, klik butang play untuk dengar semula. Moga berjaya ye! ;)



- Selesai 4 langkah mudah untuk potong lagu secara online. Mudah kan!!

Ahad, 8 Disember 2013

Tutuplah AuratMu.


Assalamualaikum



- - Lagu parodi baru dari Mr.Bie :) Hayatilah






Aku rayu pada yang maha adil
Aku rayu padamu Ya illahi
Kau bukalah pintu hatinya untuk menutup
Amanahmu, aurat harga dirinya..
Alasan yang seringkali ku dengar
Alasan yang sering kali dia ucap
"Seru Allah belum sampai padaku"
Sandiwara apa yang telah kau lakukan ke tuhanmu?
[Chorus]Tutuplah sayang, auratmu berharga
Biar terjaga, aurat tak terdedah
Bila 'anti' taat pada illahi
Allah redha, setan sakit hati
Andai ini jalan yang engkau mahu
Andai ini jalan yang kau inginkan
Ku doakan semoga nanti kamu
Akan berubah
Sebelum berjumpa
Yang maha satu
[Ulang Chorus]


#Tutuplah auratmu sebelum ia ditutup.

Isnin, 2 Disember 2013

Shif Malam.


ASSALAMUALAIKUM


Tahun ini dan bulan lepas (November) merupakan kali pertama aku harus bekerja waktu malam. Selama ni, aku tak pernah lagi tau kerja shif malam ni. Nak kata teruk tu, taklah sangat aku cuma boleh cakap ok lah.. Hari pertama aku kerja dalam shif ni, dalam jam 12-3 pagi tu ok lagi. Tapi, bila dah masuk dalam pukul 4 pagi tu, mengantuk yang aku rasa memang tahap "LOL" hahaha. Rasa macam nak rabak tahan mengantuk yang singgah kat mata aku aku.

Waktu shif malam rehat aku terbahagi dalam dua kumpulan. Kumpulan pertama rehat pukul 2.00 sampai 3.00 pagi. Dan untuk kumpulan kedua; rehat pada pukul 3.00 hingga 4.00 pagi. Rehat untuk kumpulan kedua bagi aku ok la pasal sampai pukul 4.00 pagi. Jadi, kemungkinan untuk rasa mengantuk tu tak lah rasa sangat. Macam aku kalau keluar rehat dalam kumpulan satu, sampai je pukul 4.00 pagi memang mengantuk betul. Aku pun tak tau lah kenapa selalu sangat sampai je pukul 4 ke atas rasa mengantuk tu memang auto sampai kat aku. Ishh

Jadi bila dah jadi mengantuk tu, macam-macam cara yang aku buat bagi hilangkan mengantuk ni. Antara yang aku selalu buat ialah basuh muka bila nak tertido. Aku pun tak confirm cara ni ok atau tak, pasal berkesan hilangkan ngantuk dalam 5 minit je lepastu jadi balik. 

Selain tu, aku akan minum bekal air yang aku bawak. Bawak air masak je, tu pun tak hilang jugak rasa mengantuk. Ada cadangan tak camana nak hilangkan mengantuk waktu kerja malam? kalau ada jemput kongsi sikit ye..

Kerja shif malam bagi aku amat best, pasal takda pengawasan yang ketat dan orang pun tak ramai sangat. Tapi, walau kerja malam ni takda pengawasan sangat macam waktu siang, kerja yang dibuat tetap aku lakukan dengan penuh kejujuran. ~terharunyee~

Lagi satu apa yang menarik bagi aku dalam kerja shif malam ni adalah, aku akan rasa macam kerja 2 hari tau. Mana taknya, contoh malam pukul 11 aku masuk, pukul 7 pagi esok baru balik. Ni kalau hujung tahun mesti lagi best, pasal masuk tahun ni balik tahun depan huhu.

Tapi takpe, walau susah dan penat macam mana sekalipun aku mesti tetap perlu kerja dan terus bekerja sebab bukan susah nak jadi susah, bukan senang nak jadi senang. Jadi pilihan yang ada dan dibuat, terima segala cabaran dengan hati terbuka dan bersyukur dalam setiap yang diberi.





The End.