Rabu, 28 Ogos 2013

Tips kempiskan perut yg sudah maju ke depan (BOROI)


ASSALAMUALAIKUM


   Nampak tajuk tak boleh blah langsung. Dalam kata lain, dah nak habis bulan syawal dah ni, korang semua amacam? sihat ke tak.. Untuk update entry kali ni saya nak dedahkan tips ataupun taktik mengempiskan perut tak kira golongan muda, tua, lelaki, atau wanita. Senang cerita untuk semua lah tips ni. Kalau nak tahu, sila baca sampai habis...

1. Elakkan makan makanan yang tinggi gula dan karbohidrat.
- Yang ni khas untuk pesakit darah tinggi, sakit jantung, kencing manis, dan untuk orang sihat gak. Kalau tak kawal pengambilan gula dan karbohidrat ni, boleh mendatangkan penyakit seperti darah tinggi, sakit jantung, diabetes dan lain-lain lagi la. Bak kata pepatah melayu, kurangkan manis dalam minuman, tambahkan manis dalam senyuman :D

2. Elakkan makanan yang berlemak, berminyak dan makanan/minuman ringan.
- Makanan/minumkan ringan contohnya; snek, kerepek ubi, twisties, air birkabonat (gas) dan lain-lain. Macam dalam kerepek tu pulak ada kandungan bahan perisa dan garam yang tinggi, jadi bahaya untuk orang yang mengidap penyakit darah tinggi. Dan untuk pesakit jantung, kalau teringin juga nak rasa makan biskut raya bolehlah makan biskut yang ada campuran oat dan bijirin. Kan ok camtu~

3. Minum banyak air kosong/masak.
- Tapi, memang tak ramai pun yang suka dengan air kosong ni. Tak sedap katanya. Untuk pengetahuan korang, air kosong jika diminum dengan banyak dapat mengimbangi kembali segala jenis air manis yang banyak kita minum sepanjang hari. Sekali lagi, elakkan minum air gas. Saya pun suka air gas ni.. sedap ~_~

4. Minum jus buah.
- Jus buah pun sedap juga kalau pandai buat. Jus buah sesuai untuk yang memerlukan rasa manis yang tidak keterlaluan dalam air. Manis buah tak sama macam manis gula, kalau tak dah lama kena penyakit pasal makan buah tembikai.. ye dak +_+

5. Gunakan pinggan yang kecil apabila makan.
- Dengan menggunakan pinggan yang bersaiz kecil bila mengambil makanan, confirm korang akan ambil sikit je kan. Kalau banyak tertumpah pulak nanti. Jadi, gunakan pinggan kecil bila nak makan. Tapi, kalau tetamu datang rumah, jangan pulak korang hidang nasi dan lauk-pauk yang banyak, last-last piring je yang korang bagi. Tak pasal-pasal berdendam pulak tetamu tu dengan korang. =_=

6. Lakukan senaman ringkas.
- Tak kira lah macam mana bentuk senaman yang korang nak buat, janji jangan sampai cedera sudah. Buat je sekurang-kurangnya 15 minit gerakan mudah yang dapat mengeluarkan peluh. Kalau nak tau macam mana, pergi tengok laman youtube

7. Puasa sunat.
- Ha, yang ni bagus. Selain dapat kuruskan badan, pahala pun bertambah. Macam sekarang ni, masih lagi dalam bulan syawal. So, boleh buat puasa enam.

8. Makan buah yang berkhasiat.
- Kalau nak kata khasiat, semua buah ada khasiat tersendiri. Untuk entry ni, saya gunakan contoh epal hijau. Buah epal mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, vitamin C, vitamin A, dan vitamin B serta sumber serat yang mudah larut. Nak lagi ok, makan epal ni setiap pagi dan kalau boleh buat jus.

Ok, sampai 8 tips je lah yang saya dapat taip di entry kali ini. Sehingga jumpa lagi. ~Bye~
Sumber: Olah dari web myMetro

#Moga bermanfaat

9 ulasan:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

setuju sangat dengan semua tips ni zaki.. yang penting banyakkan minum air kosong tu untuk detoks..

Amin A. R berkata...

Sekarang ni saya hari2 makan 1 tin tuna, dgn epal sebijik. Say no to nasik selama yang boleh... Hihi...

Teena Tna berkata...

Kalau saya makan byk pun tak naik2 jugak berat badan :')

#header baru ye.

Bin Muhammad berkata...

Perut boroi lambang lelaki yang bahagia...hehe

Cik Mun berkata...

betul tu..tp mun xbuat pon..haha..

tarmizi berkata...

Comel kucing tu

Cik Kechik berkata...

nak tips gemokkn badan..hehe

zakirasli .. berkata...

@Teena Tna: Ye.. saja buat baru.. :D

zakirasli .. berkata...

@Cik Kechik: InsyaAllah, nnti saya taip psal cara nk jdi gemok. Pasal skng ni pun bdn saya pun tgh besar jugk hee