Jumaat, 16 Ogos 2013

KISAH LELAKI ALIM DAN PENIAGA



Assalamualaikum

  Dah lama rasanya aku tak update blog ni. Urusan yang banyak sepanjang hari membuatkan aku kurang masa untuk update entry di blog ni. Untuk update kali ni, aku kongsi satu kisah yang aku ambil dari fanpage Tok Adi. Sila hayati...

Ada seorang lelaki tua yang sangat alim. Dia tinggal bersendirian di sebuah pondok. Setiap hari dia menghabiskan masanya hanya dengan beribadah, berpuasa dan berzikir. Boleh dikatakan aktiviti hariannya hanyalah mengabdikan diri kepada Allah.

Pada suatu malam, lelaki itu bermimpi. Dia melihat seorang peniaga sedang sibuk menguruskan perniagaan di sebuah pekan. Apa yang menariknya, peniaga itu memiliki keimanan yang jauh lebih hebat daripadanya walaupun sibuk menguruskan hal duniawi. Berbeza pula dengan lelaki tua itu yang hanya beribadah kepada Allah.

Pada keesokan harinya, lelaki tua itu pun pergilah ke pekan untuk mencari peniaga yang muncul dalam mimpinya. Ketika dia sampai di hadapan kedai, dia mendapati peniaga itu sedang sibuk melayan pelanggan. Lelaki tua itu mengambil keputusan untuk duduk memerhatikannya dari luar kedai.

Sepanjang pemerhatiannya, dia tidak nampak pun peniaga itu seolah-olah sedang beribadah sepertinya. Kemudian, lelaki tua itu melihat peniaga itu menuju ke masjid berhampiran. Beberapa minit kemudian, peniaga itu kembali ke kedainya menyambung rutinnya seperti tadi.

Curiga dengan tindakan lelaki tua itu, peniaga lalu menyapanya.
"Assalamualaikum. Ada apa-apa yang saya boleh tolong pak cik? "Tanya peniaga itu.

"Waalaikummussalam. Eh! Tidak ada apa-apa. Pak cik tak mahu membeli tapi pak cik nak tanya sesuatu." Balas lelaki tua itu lalu menceritakan mimpinya.

"Begini pak cik, sebelum saya menjawab soalan, boleh tak pak cik lakukan sesuati untuk saya?" Tanya peniaga itu.

"Pak cik boleh lakukan apa saja" balas lelaki tua itu.

"Baiklah, pak cik ambil piring yang berisi air ini. Dengan piring ini, pak cik pergi ke hujung bangunan dan patah balik ke sini tanpa menumpahkan air dalam masa lima minit." Arah peniaga itu.

Lalu lelaki tua itu memulakan perjalanannya. Lelaki itu jalan dengan sangat berhati-hati agar air dari piring tidak tertumpah sehingga tiba semula di kedai itu.

"Nah, ini piring tadi. Selamat. Sekarang apa maksud mimpi pak cik?"

Lalu peniaga itu mengambil piring tersebut.
"Sepanjang pak cik ke hujung bangunan, berapa kali pak cik ingat Allah?"

"Ingat Allah?" Tanya lelaki tua itu terkejut.
"Pak cik tidak ingat langsung kepada Allah tadi. Pak cik cuma pastikan air supaya tidak tertumpah dan tiba masanya. Terang lelaki tua itu seraya menyesal dengan tindakannya itu.

"Tapi saya sentiasa mengingati Allah sepanjang masa. Ketika saya berniaga , saya juga membawa 'air dalam piring'. Saya jujur, amanah, dan adil dalam perniagaan. Saya tidak pernah lupa bahawa Allah sentiasa memerhatikan saya' terang peniaga itu.

7 ulasan:

Teena Tna berkata...

Subhanallah....
Kisah ini membuatkan sy tersentap. Diri ini masih 'lemah'.
Terima kasih atas perkongsian.

#Selamat Hari Raya Aidilfitri

S.K.A berkata...

Subhanallah..terima kasih atas perkongsian ni..betul2 terkesan dlam dri :( bnyak lg kelemahan yg kena perbaiki..harap kita semua sntiasa mengingati Allah..

Kesuma Angsana berkata...

tq share this yer, bagus sgt cerita ni !

Cik Mun berkata...

terima kasih atas perkongsian ni :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

sangat menarik kisah ini zaki.. semoga kita semua mengambil pengajaran darinya..

Bro Nan berkata...

pengajaran utk kita mencari dunia & akhiran tampa melupakan Allah...

My recent post :
{1} Krisis Identiti Seorang Blogger Jambu
{2} Sis Yumida vs Bro Zamani Abe, Siapakah Pemenang Sebenar.

norman berkata...

Allah is watching us

Assalamualaikum tuan/puan,
KOPI KEMUDIK, SUSU KAMBING, KOPI NANDUK/BIO-ASLI, TANAH LOT
Assalamualaikum tuan/puan,
Mohon pasarkan Kopi KEMUDIK .
Penghantaran melalui pos.
Pembayaran secara bank-in atau cek.
Kopi KEMUDIK
Koperasi Permodalan Melayu Wilayah Kuala Muda/Sik Kedah Berhad
5 dalam 1

( Gula Halus , Krimer Bukan Tenusu , Kopi Segera , Habbatus Sauda , Fiber )

Kebaikan Fiber / Serat :

memudahkan proses pencernaan , memperbaiki pembiakan mikroflora yang baik , mengekalkan kesihatan saluran dalaman tubuh dan membantu mengurangkan pengumpulan bahan-bahan yang tidak diperlukan tubuh, khususnya organ dalaman.

Kebaikan Habbatus Sauda :

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain
“Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

RM 20 for 20 sachets

Postage cost : RM 10
Total cost : 30

To order : 017 5503065 Mr. Norman
Email : neorise2010@gmail.com

Location : Pekan Sik , Sik , Kedah . MALAYSIA
http://kopi5campurankemudik.blogspot.com/2013/05/kopi-kemudik.html
http://kopi5campurankemudik.blogspot.com/

SUSU KAMBING / KOPI SUSU KAMBING / GOAT MILK / GOAT MILK COFFEE
RM 22 for 20 sachets

Postage cost : RM 8
Total cost : 30
To order : 017 5503065 Mr. Norman
Email : neorise2010@gmail.com

Location : Pekan Sik , Sik , Kedah . MALAYSIA
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/12/susu-kambing-kopi-susu-kambinggoat-milk.html

Kopi Nanduk GOLD
http://www.bio-asli.com/?id=neorise
www.bioasli.com/?id=neorise
www.tvbioasli.com/?ref=neorise
www.bioasli.co.uk/?ref=neorise
www.prepaid.bioasli.com/?ref=neorise
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/12/kopi-nanduk-gold.html

TANAH LOT
Assalamualaikum tuan/puan,
Saya ada tanah lot lidi untuk dijual.
Tanah Lot Untuk Dijual Di Bukit Selambau, Sungai Petani, Kedah
Tanah Lot 55' x 75' , sesuai untuk tapak rumah atau bangunan. Lokasinya di Bukit Selambau , Kedah iaitu berhampiran Pekan Bukit Selambau, jalan besar Bukit Selambau, 300 meter di belakang Sek. Keb. Bukit Selambau, berhampiran menara telekomunikasi dan kilang kayu.
Sesuai untuk tapak rumah dan bangunan
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/11/hartanah-3.html

http://kemudikberhad.blogspot.com/2012/10/koperasi-permodalan-melayu-wilayah.html
http://kelasenglishdewasakorporatveteran.blogspot.com/