Ahad, 28 Julai 2013

Tips selamat guna WIFI percuma



    Hari ke hari makin banyak tempat seperti di pusat membeli-belah ataupun di restoran-restoran yang menyediakan internet secara percuma. Tapi, dalam kelebihan yang disediakan ini kita semua perlu tahu dan sedar bahawa tidak semua benda percuma itu membawa kebaikan. Jadi untuk ini, aku nak kongsi sedikit cara yang agak selamat untuk menggunakan wifi di tempat umum ni;

1. MOD KONGSI

Jangan aktifkan mod kongsi pada komputer atau di gajet korang. Melalui mod kongsi ini, para penggodam dengan mudahnya akan dapat menggodam komputer serta gajet korang tu. Untuk pengguna windows, korang boleh mematikan mod ini di Control Panel, pilih Network and Internet Settings. Selepas itu, pilih Homegroup dan Advanced Sharing Settings. Di situ, korang boleh mematikan fungsi mod kongsi ini.

2. CIRI AUTOMATIK

Kalau ciri ini tidak dimatikan, komputer dan lebih-lebih lagi gajet korang akan lebih mudah terancam. Ciri automatik ini akan menghubungkan gajet dan komputer korang secara automatik kepada mana-mana wifi yang hotspot yang tersedia. Jadi pastikan korang tutup fungsi wifi jika tidak menggunakannya.

3. NAMA JARINGAN

Kadangkala, penggodam dengan sengaja mencipta jaringan wifi palsu dia tempat awam tanpa kita sedari. Contohnya seperti " Free Starbucks Wi-Fi ", untuk pengetahuan korang, starbucks tidak akan menggunakan nama Wifi mereka seperti itu. Dan jika gajet korang terhubung kepada jaringan palsu ini, boleh mengakibatkan bahaya kepada gajet dan komputer korang. Cara penyelesaiannya, korang jangan segan silu untuk bertanya kepada pemilik/pekerja restoran tersebut. Dan kalau rasa segan sangat tu, cari je la hotspot lain.

4. KATA LALUAN

Gunakan kata laluan yang unik untuk beberapa akaun. Cara ini dapat membantu apabila salah satu akaun korang mengalami masalah. Jika korang rasa mudah sangat terlupa kata laluan tu, gunakan saja aplikasi seperti KeePass atau LastPass untuk mengurus, menyelenggara, dan menjaga keselamatan kata laluan korang.

5. CIRI FIREWALL

Ini untuk pengguna komputer. Semua OS sudah pasti mempunyai fungsi firewall kan. Jadi aktifkan fungsi ini pada komputer anda. Fungsinya adalah untuk mengawal hubungan masuk dan keluar data internet dalam komputer. Pergi ke Control Panel, System and Security dan hidupkan fungsi firewall di situ.

6. IMBAS VIRUS

Akhir sekali, sentiasalah imbas fail anda dengan antivirus yang sentiasa dikemaskini.



~ Diharapkan tip-tip di atas dapat dijadikan panduan untuk korang semua semasa menggunakan Wi-Fi terbuka ni


Sumber : Majalah PC

6 ulasan:

Budak Kampung berkata...

notebook lembap sikit so xley nk buat smua keja cm2.tension je

Diary Ain Syima berkata...

thnxx for sharing . .
Lepas ni kena hati-hati laa :)

Nan Lime berkata...

terbaik la...

Jemput sertai : Contest Blogger Jejaka Jambu.

siti ZAHARA berkata...

Kna berhati2 ni..

Dhia Dirham berkata...

Sebab benda benda mcm ni dhia tak berapa nak minat dgn free wifi ni. Huhu

Mizz Aiza berkata...

bahaya guna wi-fi ni kan? tapi kalau ikut tips yang zaki bagi ni insya-Allah selamat..