Rabu, 24 Julai 2013

Realiti mencari kerja di malaysia



~ Betul??

17 ulasan:

||aLeaSaRa|| berkata...

huhu terpaksa cakap betul...setuju2!!!kalau interview kat gov,depa kata result bagus ni,bagilah peluang kat orang lain yang result cukup2 makan,sebab awak senang dapat kerja nanti.

ataupun ayat femes..owh kami perlukan candidates yang ada pengalaman dalam bidang ni..(terharu hukhuk...)

kak lea harap adik kak lea habis je belajar,senanglah dapat kerja nanti :)

Tedi berkata...

tengok skill juga... skrg kena pandai jual diri (jual diri secara positif na, bukan negatif) lalalalaala

Merah itu hot berkata...

HAHA . . betu tuu
Kelmarin akak ad dpt interview kat seremban . .
akak ckp syrkt tuu cri org yg dh ad pgalamn
ssh kot nk cri kerja skrg . .
klau time akak sy dh ssh nt thun sy lg sush kot >.<

Amin A. R berkata...

Sakit hati kan........yg tadak experience, terpaksa la terima kerja yg ala kadar.....

PCL berkata...

kalau tak diberikan peluang belajar, manakan nak dapat pengalaman kerja...sy pon selalu fikir bila nak ofer job kpd yg memohon.

Mizz Aiza berkata...

yang ada pengalaman tapi tidak petah berkata-kata pun tidak dipandang ketika temuduga SPA.. akak ni bukannya jenis banyak bercakap, kat dalam blog je nampak suka bercakap.. haha..

S.K.A berkata...

ha3..pulak..mmg kaki la makan dia :D tp dunia krja skrg ni..rsanya byak yg plih berpengalaman..

tenku butang berkata...

huk3.. agree!!

Teena Tna berkata...

Aah, realiti hari ini mcm ni lah, tp Teena dpt scholarship, so nnt kena berkhidmat ngn gov beberapa tahun. Semoga dipermudahkan utk dapat kerja nanti...

Tetamu Istimewa berkata...

Itulah delema yang sering dihadapi mahasiswa kita. Majikan harus beri peluang kepada mahasiswa buktikan bakatnya itu dulu. Kalau tak bagi peluang macam mana nak dapat pengalaman.

siti ZAHARA berkata...

itulah realiti dunia..nak yang pengalamn..klu tak ajar mcm mana nk datang pengalaman tu..adoiii!!

Suara Hati berkata...

so true .sy sokong statement ni sangat-sangat . dah ada diploma orang nak degree, dah ada degree orang nak pengalaman la pulak..erm .

Cik Mun berkata...

setuju =_=

puteri airyn berkata...

Memang betu lah.. :-)

Bin Muhammad berkata...

Kena bijak semasa menghadiri interview...rezeki itu perlu direbut dgn usaha, walaupun tanpa pengalaman tapi bijak dalam berkata2 dan berilmu juga mampu menarik minat utk diberi peluang. Percaya pada rezeki dari Allah.

Dhia Dirham berkata...

Bila da ada degree nak ada pengalaman bekerja. Abih kalau tak kasi peluang bekerja camne nak dapat pengalaman? ;)

man berkata...

betul itu..klu xbagi peluang bagaimana nak cari pengalaman