Isnin, 17 Jun 2013

Otak pelajar tahfiz 'segar' seperti hidup

Sumber: SINAR HARIAN

SubhanAllah, terkedu aku baca berita ni di fb tadi. Sesungguhnya Allah s.w.t melindungi dan sentiasa merahmati sesiapa yang selalu mengigatiNya dan sentiasa meletakkan Allah dan Rasulullah s.a.w yang paling utama di hatinya. Banyak kelebihan untuk penghafaz Al-quran ni kan.. Antaranya adalah seperti yang telah ditunjukkan dalam gambar di atas. Jom ikuti berita selanjutnya.

   TIKAM BATU – Satu demi satu keajaiban dapat disaksikan sepanjang membuat liputan tragedi kebakaran yang menyebabkan seorang pelajar Maahad Tahfiz Al-Barakah (Mantab), Kampung Masjid, Tikam Batu terkorban dalam kejadian jam 1.50 pagi, Sabtu lalu. Namun, apa yang berlaku pasti mempunyai hikmah tersendiri selain menunjukkan kekuasaan ALLAH SWT.

Ini bukan sahaja dapat dibuktikan dengan penemuan barang-barang milik mangsa terkorban yang masih elok tersusun dalam almari kayu sedangkan almari besi milik pelajar lain semuanya hangus termasuk pakaian dan barang-barang peribadi lain. Dalam kejadian itu, mangsa, Aiman Nurhakim Yahya, 13, seorang pelajar pintar, rajin dan antara yang paling berdisiplin dikatakan gagal untuk menyelamatkan diri setelah terperangkap dalam kebakaran di asrama tempat mereka menetap.

:- Barang rakan lain musnah

Menceritakan kembali tragedi itu, Penaung Rangkaian Pusat Pendidikan Al-Barakah yang juga imam kariah Kampung Masjid, Anuar Md Isa berkata, kesemua pelajar sudah terjaga dari tidur dan menjangkakan Aiman adalah yang terakhir keluar menyelamatkan diri.
“Kemungkinan arwah yang tidur di tingkat atas cuba untuk turun melalui tangga, tetapi bahagian atas binaan asrama yang berasaskan kayu runtuh menyebabkan dia terperangkap dalam api yang marak,” katanya.
Menurut Anuar, apa yang lebih ajaib ialah penemuan barang-barang peribadi milik arwah yang masih elok tersusun dalam almari miliknya sedangkan barang peribadi rakan-rakan lain semuanya musnah.

“Kalau nak diikutkan, api menjulang tinggi sehingga memusnahkan keseluruhan bahagian asrama, bagaimanapun almari Aiman yang diperbuat daripada kayu, terpelihara.

“Apa yang saya perasan juga ialah selipar yang selalu digunakan arwah selalunya diletakkan di luar, tetapi sebelum kejadian, dia ambil dan letak elok-elok dalam laci. Selipar itu juga masih elok dan tersimpan rapi,” katanya yang mengakui sesuatu keajaiban mengenai peribadi pelajar itu.
Anuar menunjukkan almari Aiman yang tidak terjejas dalam kebakaran

:- Baru lakukan tasmid

Anuar berkata, Aiman baru sahaja selesai menghabiskan satu juzuk al-Quran dan dijangka bakal masuk ke juzuk kedua.

“Dia baru sahaja melakukan tasmid (mendengar bacaan al-Quran) satu juzuk dengan ustaznya bagi membolehkannya memasuki juzuk kedua yang dijangka hari ini (semalam),” katanya.

Lebih memeranjatkan, Anuar berkata, pakar yang melakukan bedah siasat ke atas jasad Aiman mendapati, otaknya masih segar, seperti otak orang masih hidup, sedangkan anggota badan lain sudah rentung.

“Memang keajaiban apabila pakar yang menjalani bedah siasat menjelaskan, otaknya masih segar, bersinar seolah-olah milik insan yang masih hidup,” katanya, memuji kekuasaan ALLAH SWT.


~ Takziah diucapkan kepada semua warga Maahad Tahfiz Al-Barakah (Mantab), Kampung Masjid, Tikam Batu atas kejadian yang menimpa dan terutama kepada keluarga mangsa; Aiman Nurhakim Yahya, 13. Semoga Allah melimpahkan rahmat kepada Allahyarham. 

Al-Fatihah

4 ulasan:

Mizz Aiza berkata...

subhanallah.. bukti kebesaran Allah swt.. al-fatihah untuk beliau..

Nurul Ain berkata...

subahanallah.. al-fatihah untuk arwah. semoga arwah di tempatkan dengan orang mukmin. amin.

QasehnyaRania berkata...

ALlah Hu Akhbar
al-fatihah dan salam takziah

salam kenal dari saya
thanks sudi singgah blog saya ye

S.K.A berkata...

subhanallah..smoga rohnya dicucuri rhmat..al-fatihah utk adik ni..