Jumaat, 24 Mei 2013

Tazkirah- Kelebihan Hari Jumaat


~ Hari jumaat hari istimewa.

  Hari jumaat merupakan hari yang amat istimewa bagi kaum muslimin. Hari jumaat mempunyai banyak kelebihan dan keutamaan yang disediakan oleh Allah S.W.T kepada hamba-hambaNya. Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah S.A.W bersabda :

" Hari yang paling baik dimana matahari terbit pada hari itu adalah hari jumaat, pada hari itu Adam diciptakan, dan pada hari itu pula Adam dimasukkan ke dalam Syurga, serta diturunkan dari Syurga, pada hari itu juga kiamat akan terjadi, pada hari tersebut terdapat suatu waktu dimana tidaklah seorang mukmin solat menghadap Allah mengharapkan kebaikan kecuali Allah akan mengabulkan permintaannya ".
1. Hari yang paling mulia dan merupakan penghulu dari hari-hari 

Dari Abu Lubabah bin Ibnu Mundzir r.a berkata, Rasulullah S.A.W bersabda :

" Hari jumaat adalah penghulu hari-hari dan hari yang paling mulia di sisi Allah, hari jumaat ini lebih mulia dari hari raya Idul Fitri dan Idul Adha di sisi Allah, pada hari jumaat terdapat lima peristiwa, diciptakannya Adam dan diturunkannya ke bumi, pada hari jumaat juga Adam dimatikan, di hari jumaat terdapat waktu yang mana jika seseorang meminta kepada Allah maka akan dikabulkan selama tidak memohon yang haram, dan di hari jumaat pula akan terjadi kiamat, tidaklah seseorang malaikat yang dekat di sisi Allah, di bumi dan di langit kecuali dia dikasihi pada hari jumaat. " (Hadis Riwayat Ahmad)
2. Waktu yang mustajab untuk berdoa 

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah S.A.W menyebut hari jumaat lalu beliau Rasulullah S.A.W bersabda :

" Di hari jumaat itu terdapat satu waktu yang jika seseorang muslim melakukan solat di dalamnya dan memohon sesuatu kepada Allah Taa'la, nescaya permintaannya akan dikabulkan." Lalu beliau memberi isyarat dengan tangannya yang menunjukkan sedikitnya waktu itu. (Hadis Riwayat Bukhari Dan Muslim)
3. Dosa-dosanya diampuni antara jumaat tersebut dengan jumaat sebelumnya

Dari Salman Al-Farisi r.a. mengatakan bahawa Nabi S.A.W bersabda :

" Tidaklah seseorang mandi pada hari jumaat dan bersuci semampunya, berminyak dengan minyak, atau mengoleskan minyak wangi dari rumahnya, kemudian keluar (menuju masjid), dan dia tidak memisahkan dua orang (yang sedang duduk berdampingan), kemudian dia mendirikan solat yang sesuai dengan tuntutannya, lalu diam mendengarkan  (dengan saksama) ketika imam berkhutbah melainkan akan diampuni (dosa-dosanya yang terjadi) antara jumaat tersebut dan jumaat yang berikutnya. " (Hadis Riwayat Bukhari)

Sumber gambar: Google


 Amalan-amalan hari Jumaat :-


  • Membaca surah Al-sajdah dan Al-insan dalam solat subuh
  • Memperbanyakkan selawat
  • Membaca surah Al-kahfi
  • Memperbanyak doa

Amalan-amalan solat jumaat (bagi lelaki)~ Manfaatkan kelebihan hari jumaat dengan amalan-amalan yang dianjurkan oleh Rasulullah S.A.W sebagaimana yang disebut di dalam hadis-hadis di atas.

Semoga Allah merahmati dan membimbing kita semua ke jalan yang diredhaiNya.

Ok, Assalamualaikum..

Sumber olahan : Laman ILuvIslam

3 ulasan:

Mizz Aiza berkata...

terima kasih atas perkongsian.. :D

zakirasli .. berkata...

@Mizz Aiza: Terima kasih komen :) sama2x kita mndpat manfaat pd perkongsian ni ye :D

Bidadari gojess berkata...

tq for sharing this info.

jom jenguk blog saya

www.bidadarigojes.blogspot.com