Jumaat, 19 April 2013

Sejarah Bluetooth

Assalamualaikum,


Untuk perkongsian entry buat kali ini, admin akan merungkai mengenai sejarah ciptaan Bluetooth. Mulakan pembacaan anda di bawah ini :-


  Bluetooth adalah satu piawaian teknologi tanpa wayar terbuka yang digunakan untuk proses penukaran data pada jarak dekat ( menggunakan gelombang radio julat pendek ) dari alat-alat mudah alih dan tetap. Dicipta oleh vendor telekomunikasi, Ericsson pada 1994 yang mana pada asalnya, difikirkan sebagai satu alat pilihan tanpa wayar kepada kabel data RS-232. Pada hari ini, Bluetooth ditadbir oleh Bluetooth Special Interest Group (SIG).

- Perkataan Bluetooth diambil sempena nama raja abad ke-sepuluh Harald Denmark, yang menyatukan bahagian-bahagian Norway dan suku-suku Denmark sehingga menjadi sebuah negara. Dan dengan kisah keupayaan raja itu dalam menghubungkan rakyat, tercetus satu idea untuk mencipta sejenis alat yang boleh menghubungkan pelbagai peralatan seperti komputer personal ke telefon selular. Logo Bluetooth berasal dari penyatuan dua huruf jerman analog dengan huruf H dan B (Singkatan dari nama Harald Bluetooth), iaitu Hagald dan Blatand yang kemudiannya digabungkan.

- Selain dari syarikat Ericsson, syarikat IBM, Intel, Nokia, dan Toshiba juga terlibat dalam projek Bluetooth ini. Pada julai 1999, Bluetooth versi 1.0 dilancarkan dan pada bulan disember 1999 Bluetooth versi 2.0 pula dilancarkan. Spesifikasi Bluetooth adalah membangunkan dan dilesenkan oleh Bluetooth Special Interest Group (SIG). Bluetooth SIG mengandungi lebih daripada 13,000 syarikat-syarikat dalam kawasan-kawasan telekomunikasi, pengkomputeran, rangkaian, dan elektronik pengguna. Peranti Bluetooth mesti berkelayakan untuk piawaian ditakrifkan oleh SIG sebelum dipasarkan. Sehingga kini, versi Bluetooth yang digunakan adalah versi 4.0 yang dilancarkan pada tahun 2010.

Sekian perkongsian ilmu untuk hari jumaat yang mulia ini.. 
Assalamualaikum..

Diedit Dari :- Wikipedia

2 ulasan:

Mizz Aiza berkata...

baru tahu sejarah bluetooth.. terima kasih ya.. :D

Aku Dan Komputer berkata...

@Mizz Aiza: Sama2x.. Terima kasih sudi komen ye :D