Isnin, 8 April 2013

Cara Manual Membuang Virus Shortcut

Assalamualaikum.


Berkenaan dengan penulisan entri admin pada kali ini, admin akan menunjukkan cara-cara membuang virus shortcut secara manual. Virus shortcut merupakan virus yang membuat jangkitan dan seterusnya akan membuat fail shortcut daripada folder tertentu dan menyembunyikan folder asal. Virus shortcut juga dilengkapi dengan folder recycler yang bergantung dari jenis virus. Virus ini juga mempunyai kandungan virus trojan dan worm untuk melakukan kerosakan pada sistem windows terutamanya pada explorer.exe dan cmd.exe. Memandangkan virus shortcut ini boleh mendatangkan mudarat pada komputer kita, jom belajar cara-cara untuk menyingkirkannya.

  1. Buka Command Prompt. Start- All Program- Accessories- Command Prompt. Kalau nak cepat, klik Run, taip cmd dan klik ok. Perisian Command Prompt akan muncul. Sebelum itu, Scan terlebih dahulu pendrive anda menggunakan anti-virus. Pastikan anda buang virus yang dikesan oleh anti-virus tersebut.
  2. Seterusnya, lihat nama drive pada pendrive anda samaada F,C,T dan sebagainya. Cuma jangan taip abjad C atau D kerana C dengan D adalah hak milik cakera keras dan komputer anda. Taip attrib -h-r-s/s/d f :\*.* dan klik enter. Yang admin boldkan (f) tu adalah nama drive pada pendrive.
  3. Selepas beberapa minit (dalam 2 minit macam tu) pergi ke lokasi pendrive anda dan anda akan dapati folder yang telah disorok oleh virus tadi akan muncul semula dan folder yang mengandungi virus akan menunjukkan anak panah. Jadi, delete / buang folder itu. Ingat! anda mestilah membuang folder yang mempunyai anak panah sahaja dan biarkan folder yang tiada anak panah.


  4. Tutup kembali pendrive anda dan buka kembali. Anda dapat melihat kesemua folder yang disimpan boleh digunakan semula.
  5. Siap. :D
P/s: Kalau nak lebih selamat, scan kembali pendrive anda selepas membuang virus shortcut dari pendrive anda.

Sekian, tamat perkongsian ilmu pada kali ini, Assalamualaikum..

Sumber Definisi Virus Shortcut : Kumpulan Materi TIK

Tiada ulasan: