Ahad, 17 Februari 2013

Review Software : 3 Perisian Percuma Untuk Jurufoto

Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera..
BISMILLAH

Para pembaca semua apa khabar? Diharapkan semuanya sihat dan bahagia selalu. Untuk Entri kali ini, Admin akan menulis mengenai 3 perisian PERCUMA kepada jurufoto dan yang sentiasa berminat untuk mengedit foto dan mengubahsuai foto kepada yang lebih baik. Selain dari perisian berbayar photoshop pasti anda semua tercari-cari perisian mengedit foto percuma yang setanding dengan kualiti perisian adobe photoshop itu sendiri bukan? 

Okay, perisian pertama percuma yang admin ingin kongsi di sini adalah perisian GIMP ( GNU Image Manipulation Program ). Perisian ini dikhabarkan mempunyai ciri-ciri mengedit gambar seperti perisian photoshop. Selain itu, dalam perisian ini juga mengandungi filter, kesan khas, layers, dan sebagainya. GIMP juga bukanlah sahaja digunakan sekadar mengedit gambar, anda juga boleh menghasilkan   ilustrasi dan grafik!. Selain windows, Linux dan Mac OS juga boleh menggunakan perisian ini. Boleh muat turun perisian ini disini GIMP

Perisian mengedit gambar percuma yang kedua pula adalah PHOTO POS PRO. Perisian ini dikatakan lebih mudah untuk digunakan berbanding perisian GIMP. Segala alatan untuk penghapus red eye, kawalan warna, kecerahan, serta kontras dapat diedit. Untuk memuat turun perisian ini sila klik PHOTO POS PRO.

Perisian mengedit gambar yang ketiga admin ingin kongsi pula adalah perisian IMAGE RESIZER POWERTOY CLONE FOR WINDOWS. Perisian ini berguna untuk anda mengubah saiz gambar-gambar secara pantas, pukal, dan mudah. Didatangkan dengan 4 saiz iaitu; Small (640 x 480 pixels), Medium (800 x 600 pixels), Large (1024 x 768 pixels), dan Handheld PC (240 x 320 pixels). Perisian ini hanya sesuai untuk kegunaan WINDOWS SAHAJA. Untuk muat turun perisian ini, Klik IMAGE RESIZER POWERTOY CLONE FOR WINDOWS. Sampai di laman itu, klik pada Image Resizer. Kotak download automatik akan muncul.

Screenshot GIMP

Screenshot Photo Pos Pro

Screenshot Image Resizer Powertoy Clone For Windows
Sekian sahaja untuk coretan admin pada kali ini. Insyaallah akan menulis lagi untuk entri yang akan datang.

(p/s: Memang ada diantara perisian Adobe Photoshop yang disediakan sebagai versi percuma tetapi selepas di crack keygennya. Untuk pengetahuan semua pembaca perisian yang dikongsi di blog ini adalah Freeware dan tiada perisian cetak rompak yang akan dikongsi diblog ini)
4 ulasan:

OrbitPedia Blog berkata...

wawasan baru nih buat ane,, folback ya..

Aku Dan Komputer berkata...

@OrbitPedia Blog : Terima Kasih ya kerna sudi kunjung sini, I follow you back ! :D

S.K.A berkata...

salam..ada x software yg bleh printscreen free??? sy da lama cri..

Aku Dan Komputer berkata...

@S.K.A: Terima kasih sudi komen entry ni :D ada.. saya dah bgtau kt blog saudara dah :D Harap Maklum :)