Jumaat, 15 Februari 2013

Pengembaraan ke angkasa lepas

Assalamualaikum..
BISMILLAH

Harini admin tak cerita pasal komputer tapi nak cerita pasal angkasa lepas. Kenapa admin buat entri pasal angkasa lepas? Jawapannya tadi waktu admin cari pasal maklumat Asteroid 2012 DA14 yang telah dikaji oleh NASA diberitakan akan melalui bumi hari ini dengan sangat hampir dan begitu dekat sehinggakan ianya diberitahu akan berada di dalam orbit satelit cuaca geopegun dan juga satelit komunikasi !.

Gambaran grafik menunjukkan trajektori asteroid 2012 DA14 pada 15 Februari
2013 (Harini). Di dalam imej ini kita dapat melihat ke bawah dari atas kutub utara bumi. Kredit imej: Portal Angkasa Malaysia (Klik imej untuk paparan penuh) .

Dianggarkan oleh portal angkasa malaysia, asteroid itu dijangka berada paling dekat dengan bumi harini adalah pada jam 19:24 UTC (waktu malaysia 3:24 minit pagi - 16 Februari 2013). Dijangka asteroid ini tidak akan melanggar bumi. Jadi, cari punya cari maklumat sampailah terjumpa permainan Misi Ke Angkasa Lepas ni kat laman web angkasa malaysia tu.. Permainan ni best tau. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur.. Kalau nak cuba permainan ni pergi ke SINI

Sekian saja coretan untuk kali ini,
Kita jumpa lain kali...

Tiada ulasan: